سید محمدرضا هاشمی | شهرآرانیوز؛ چند روزی است که برخی از بانکها اقدام به مسدود کردن کارت بانکی مهاجران افغانستانی کردهاند، و تعداد زیادی از مهاجران از دسترسی به خدمات کارتهای بانکی خود محروم شدهاند.
پنجشنبه وقتی عکسها و فیلمهایی از تجمع مهاجران برای حل مشکل کارتهای بانکیشان در مقابل شعب بانکها در رسانههای اجتماعی دست به دست شد، این خبر مورد توجه رسانهها قرار گرفت و از روز گذشته تا اکنون اتفاقات مثبتی برای حل این مشکل افتاده است که در این گزارش به آنها میپردازیم.
پس از انتشار اخبار و گزارشهایی مبنی برمسدود شدن کارت بانکی مهاجران افغانستانی، شورای هماهنگی بانکها امروز جمعه در واکنش به مسدود شدن کارت بانکی مهاجران افغانستانی اعلام کرد که در این باره چندین بار اطلاع رسانی و هشدار لازم به صاحبان این حسابها داده شد تا این که براساس بخشنامه بانکمرکزی، از ۶ بهمن ارائه خدمات به حسابهای فاقد کد شهاب متوقف شد.
این درحالی است که مهاجران افغانستانی میگویند که هیچگونه اطلاع رسانی از سوی بانکهایی که کارت بانکی آنها را مسدود کرده است، انجام نشده است.
محمدکاظم کاظم شاعر و پژوهشگر نام آشنای افغانستانی در پستی اینستاگرامی از مسدود شدن کارت بانکیاش بدون اطلاع رسانی بانک خبرداده است.
حجتالله صیدی، مدیرعامل بانک صادرات ایران در رابطه با مسدود شدن کارت بانکی مهاجران افغانستانی به فارس گفته است: بانک مرکزی از مدتها پیش، اقدام به الزامیکردن اخذ اطلاعات هویتی کامل و صحیح برای مشتریان و صاحبان حسابها و کارتهای بانکی کرده است.
وی در ادامه گفت: کد شهاب، شناسه هویت الکترونیکی بانکی است بدین معنا که برای هر مشتری بانکی، یک شناسه هویتی منحصر به فرد توسط سامانه نهاب تعریف میشود و کد شهاب، رابط اصلی برقراری میان سامانههای بانکی و نهاب است.
صیدی با اشاره به اینکه این موضوع در اغلب کشورها نیز به همین صورت است و خیلی جدی گرفته میشود، گفت: اتباع ایرانی برای اخذ کد شهاب، به کد ملی نیاز دارند و اتباع غیر ایرانی به کد فراگیر که متولی آن وزارت کشور است.
مدیرعامل بانک صادرات تصریح کرد: از ابتدای سال جاری، اقدام و پیگیریهای مؤثر و متعددی توسط بانک مرکزی و شورای هماهنگی بانکها به عمل آمد تا عزیزان غیرایرانی فاقد کد شهاب بتوانند اطلاعات هویتی خود را تکمیل و کد شهاب را اخذ کنند که خوشبختانه بخش عظیمی از اتباع کشورهای همسایه بهویژه برادران و خواهران افغانستانی توانستند کد بگیرند و مشکل حل شد و البته تعدادی از عزیزان هم به دلیل عدم اخذ کد فراگیر که ظاهراً به دلیل قانونی و رسمینبودن مهاجرتشان هست نتوانستند کد شهاب بگیرند.
وی افزود: در این رابطه، نهادهای ناظر و ضابط ذیربط، بارها به عدم تمکین بانکها به مسدودکردن حسابها و کارتهای این گروه از افراد، اعتراض رسمی و حتی حقوقی کردند که با مذاکره طرفهای قضیه، موفق شدند چند بار مهلت اخذ کد را تمدید کنند اما از آنجا که گاهی با برخی کارتهای این گروه، تراکنشهای مشکوک انجام میشد، در نهایت و پس از چندین بار تمدید، تمامی بانکها موظف شدند از تاریخ ششم بهمنماه سالجاری، حسابها و کارتهای فاقد کد شهاب را مسدود کنند.
صیدی خاطرنشان کرد: در این رابطه چند بار اطلاعرسانی و به صورتهای مختلف، هشدار لازم به تکتک صاحبان این حسابها داده شد تا اینکه تمامی بانکها بر اساس بخشنامه بانکمرکزی، از تاریخ یادشده، ارائه خدمات به حسابهای بدون کد شهاب را متوقف کردند.
مدیرعامل بانک صادرات ایران افزود: چند بار اخطار داده شده بود که برخی دریافت کرده بودند اخطار را و برخی دیگر نه، چون صاحب حساب، شماره همراه و آدرس را تغییر داده، ولی به بانک اطلاع نداده و بانک هم به شماره قبلی پیامک داده و به آدرس قبلی اخطار فرستاده است.
درهمین این حال؛ یک مقام مسئول در نظام بانکی در پاسخ به پیگیریهای خبرنگار مهر تاکید کرده است که بانک مرکزی باید فعلاً ضوابط کد شهاب را «فقط برای اتباع خارجی» تا یک ماه آینده متوقف کند تا اینکه این بخش از مشتریان شبکه بانکی بتوانند فعلاً از خدمات بهره مند شوند.
بر این اساس اتباع خارجی میتوانند از خدمات ساتنا نیز همراه پایا و چک بانکی تا یکماه آینده بهره مند شوند، ولی حتماً الزام دارند که به بانکها مراجعه کنند و کد شناسه خود را به ثبت برسانند.
مجتبی توانگر نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی که از معدود نمایندههای مجلس بود که به این اتفاق واکنش نشان داد، او درباره نتیجه پیگیریهایش در این باره در توئیتی نوشت: پیگیری نتیجه داد: آقای همتی پاسخ دادند: «همکاران انفورماتیک از بانکهای یاد شده خواستند یک ماه تمدید و مهلت بدهند، فعلا حل شده است. مشکل برادران افغانستانی حل شده. پیگیری میکنیم تا با همکاری بانک مرکزی و مهاجرین، بدون ایجاد مشکل برای مهاجرین حسابهای بی هویت جمع و مشکل ریشهای حل شود.
هرچند که بانکها ادعا میکنند که در رابطه با مسدود شدن کارتهای بانکی به مهاجران افغانستانی اطلاع رسانی کردهاند، اما شواهد و پیامهایی که از طرف مهاجران افغانستانی به شهرآرانیوز رسیده نشان میدهد که اینطور نیست.
اگر بانکها قبل از آنکه کارت بانکی مهاجران را مسدود کنند با ارسال یک اس ام اس از آنها بخواهند که نسبت به حل مشکل بانکیشان اقدام کنند، قطعا ما شاهد بروز مشکلاتی که دراین روزها با آن مواجه شدیم نخواهیم بود.